CAVE DE ROQUEBRUN BARON D'AUPENAC 2015
Wat een verademing. Een topper uit het assortiment van Vinox.
Deze wijn zal in de herinnering blijven. De druiven zijn met de hand geoogst. De complexe aroma's, gedomineerd door bramen, bosbessen, noten en een explosieve neus maken van deze wijn een gastronomische topper. Vlezig en soepel.
18 maanden houtopvoeding in Frans eiken geven deze wijn grandeur. Een dieppaarse kleur met een geweldige lange afdronk maakt deze wijn zeer bijzonder. Deze wijn verdient het gedecanteerd te worden.
Reviews:
"Waar ik bij deze 'blockbuster' dan extra van geniet is die geleidelijke ontwikkeling die de wijn nog doormaakt terwijl de fles langzaam leeg raakt. Opvallend zijn voor mij ook de mooie hints van leer, tabak en gedroogde pruimen die bij de verdere ontwikkeling in het glas naar voren komen"
"Alles bij elkaar : een memorabele belevenis deze Baron d'Aupenac"
Onderscheidingen
Médaille d'Or:
au Concours General Agricole de Paris 2010
Top Level Award 2011:
National Vinalies Wine Contest
Médaille d'Argent 2010:
Syrah of the World Wine Contest
Selection au Guide Hachette 2012
Médaille d'Or 2012:
Guide Gilbert & Gaillard 2012 : 92/100
Wine Spectator June 2011: 86/100
Prix d'Excellence:
au concours des Vinalies Nationales 2011
Productinformatie
Producent: Cave de Roquebrun
Wijnmaker: Alain Rogier
Inhoud fles: 75 cl
Druivensoorten: Syrah 80% | Grenache 10% | Mourvèdre 10%
Serveertemperatuur: 16-18°
Drinken: Nu- 2029
Alcoholpercentage: 14,5%
Serveertip: Rijke vleesgerechten | Wild
Afsluiting: Natuurkurk
Over het domaine Cave de Roquebrun
Tussen de twee regionale hoofdsteden Montpellier en Toulouse, ongeveer 30 km ten noorden van Béziers, ligt het National Parc du Haut-Languedoc.
De wijngaarden strekken uit over een lengte van 500 hectare en hebben hun terrassen op het zuiden gericht. De grond bestaat voornamelijk uit Schistes, ook wel leisteen genoemd.
In deze streek groeien de mooiste druiven en het is dan ook niet verwonderlijk, dat er talloze gerenommeerde wijnboeren zijn gevestigd.
Eén daarvan is Cave de Roquebrun, een coöperatie anno 1968, producent van prachtige wijnen, met liefde en kunde gemaakt door oenoloog Alain Rogier met zijn 23 medewerkers.
Zij maken elk jaar geweldige wijnen en wij hebben deze serie opnieuw ontdekt.
Met recht behoort Cave de Roquebrun bij de beste 5 coöperaties van Frankrijk.
Alle wijnen grossieren in médailles en oorkondes. Dit is ongekend.
Het klimaat profiteert er van de bescherming van het achterliggende gebergte en de temperende werking van de rivier de Orb. Gecombineerd met de traditie en de in decennia opgebouwde ervaring is dat een garantie voor internationale erkenning. Médailles en oorkonden van concoursen en vermeldingen in talloze wijngidsen getuigen daarvan.
Voor de edele wijnen worden de rassen Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan, Roussanne, Viognier en Grenache Blanc gebruikt. De wijnboeren van de Cave de Roquebrun produceren daarvan een Appellation d’Origine Contrôlée Saint-Chinian, een Coteaux du Languedoc en sinds 2004 een nog typerender Appellation Saint-Chinian-Roquebrun. Al het fruit wordt met de hand geoogst.
Een systeem van stringente richtlijnen ten aanzien van snoeien, opbinden, het tegengaan van ongedierte en opbrengsten illustreert het streven naar een konstante hoge kwaliteit van wijngaarden en hun druiven. De half ondergrondse wijnkelders met 900 vaten van Frans eikenhout zijn voorbestemd voor de rijping van de Cuvées de Prestige. Daarnaast staan 56 cuves van inox met een capaciteit van 10.000 hectoliter ter beschikking. De wijnen zijn opgevoed tussen 8 en 24 maanden onder optimale condities.
Voor meer informatie over de Baron d'Aupenac Rouge bezoek de website van Cave de Roquebrun.