Op Franse wijnen en Languedoc Roussillon wijnen zijn verscheidene keurmerken van toepassing, zoals de AOC, AOP en Vin de Table. Ze zijn bedoeld om te begrijpen waar een wijn vandaan komt en wat de kwaliteit is. Maar dan is het wel handig om te weten wat al deze afkortingen betekenen. In deze blog vind je de antwoorden, zodat je voortaan makkelijker een wijnetiket kunt ontcijferen!
AOC
Het meest bekende Franse wijn keurmerk is AOC. AOC staat voor Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). Het AOC systeem bewaakt de echtheid van de wijn. Baron le Roy de Boiseaumarié, een jurist en wijnproducent, heeft het AOC keurmerk al in 1923 uitgevonden. Hij zag dat het belang in van regels die de reputatie van wijnboeren en kwaliteitsdomeinen kon garanderen. Hierdoor kon de reputatie niet geschaad worden door vervalsingen. Hoewel de AOC benaming sinds 2011 officieel gezien niet meer bestaat, wordt deze in de praktijk nog steeds door veel Fransen gebruikt (land van tradities!).
AOP
Dit is een kwalificatie die staat voor Appellation d’Origine Protégé. Deze verordening is in 1992 door de Europese Raad in het leven geroepen. Doel is het beschermen van streekproducten tegen namaak. De AOP is in de plaats gekomen van het AOC keurmerk en betreft het hogere kwaliteitslabel. De AOP keuring vindt plaats door het Institut National des Appellations d‘Origine (INAO). Hierbij wordt onder meer gekeken naar productievoorwaarden als het maximum opbrengst per hectare, de herkomst van de druif, bemesting en het (minimum) alcoholgehalte. Naast wijn controleert het INAO ook de echtheid van bijvoorbeeld olijven, olijfolie en kaas.
Vin de Table
Dit is het laagste keurmerk voor Franse wijn. Een tafelwijn die vaak - maar niet altijd - moeilijk te verkopen is. De druiven kunnen uit heel Frankrijk komen. Het is verboden om op het etiket de soort en jaargang te vermelden. Het alcohol percentage ligt verplicht tussen de 8,5% en 15%. Vroeger werden er veel Vin de Table wijnen in de Languedoc geproduceerd, maar door de kwaliteitsslag die de regio heeft gemaakt, zijn deze wijnen nagenoeg uit het aanbod verdwenen.
Vin de Pays
Ook een Franse oude naamsaanduiding voor wijn. Het ging hier om wijnen die uit één enkele druivensoort waren gemaakt en in één afgebakend gebied groeiden. Doel van het Vin de Pays keurmerk was om wijnen die nog niet geclassiceerd waren door het AOC toch een keurmerk mee te geven. In 2000 is het Vin de Pays keurmerk afgeschaft en vervangen door de IGP (zie uitleg hieronder).
Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een offcicieel kwaliteitskeurmerk, gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt ongeveer 2600 bedrijven, 20.000 wijnmakers en 230 coöperaties. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon regio (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in de Lozère).
PS: Ieder najaar worden er in Nederland pop-up wijnbars georganiseerd met alleen de beste Pays d'Oc wijnen.
Heb je nog specifieke vragen over wijn keurmerken? Of over hoe een etiket van een Languedoc Roussillon wijn te lezen? Ik help je met alle plezier verder --> [email protected] / 06-22886708
Cees Oxener is de eigenaar en wijninkoper van Vinox. Vanuit zijn jarenlange horeca-ervaring heeft hij een passie ontwikkeld voor Languedoc-wijnen. En sterke relaties opgebouwd met wijnboeren uit dit bijzondere gebied. Met Vinox wil hij jou op een laagdrempelige en toegankelijke manier laten genieten van de beste Languedoc wijnen. Blogs zijn voor Cees een manier om zijn passie en kennis over te dragen.