Graag laat ik je kennismaken met aspergewijnen uit de Languedoc.
Drie soorten asperges
In de allereerste plaats is het goed om te weten is dat er drie soorten asperges zijn.
1. De witte asperge (het witte goud) groeit onder de grond en wordt uit het licht gehouden. Tevens is dit met name in het voorjaar de meest gewilde asperge.
2. De groene asperge groeit boven de grond en wordt in de landen als Frankrijk en Italië het meest geconsumeerd.
3. De paarse asperge komt in het wild voor. Voornamelijk langs rivieren en in duinstruweel.
De lekkerste asperges koop je natuurlijk rechtstreeks bij de boer, zo van het land.
Wijnkeuze
De keuze voor de juiste wijn hangt vooral af van de bereiding van de asperges.
Kies een niet te lichte wijn, want deze verdwijnt vaak, naast de smaak van de asperges, naar de achtergrond.
Kies ook geen sterk houtgelagerde wijn, want deze verpesten juist de smaak van de asperges.
Als lichte sauzen en kruiden de hoofdrol spelen in het gerecht, kun je uitstekend een aromatische wijn kiezen, zoals een Viognier of Sauvignon Blanc.
Asperges met schaal- en schelpdieren of een salade met asperges gaan goed samen met een Picpoul de Pinet.
Asperges met vis en een gebonden romige saus combineren goed met een vollere witte wijn. Denk dan aan een Chardonnay of een blendwijn.
Asperges met lamsvlees of met gevogelte kunnen zeer goed samengaan met rode wijn.
Wijntips bij asperges
Villa Blanche Terret Blanc 2017
Buitengewoon fris. Ideaal bij asperges, vis en schaal- en schelpdieren. Terret Blanc is een inheemse druivensoort, nieuw leven ingeblazen door Calmel & Joseph.
Domaine Gayda Viognier
Als aperitief, lichte visgerechten met asperges en klassiek bereide asperges.
Gayda T'air d'Oc Sauvignon Blanc 2016
Knisperend frisse en droge wijn.
Alma Cersius In Vino Erotico Blanc 2017
Fris, fruitig en droog. Druiven: Chardonnay, Viognier en Sauvignon Blanc.
Domaine Verena Wyss Viognier Tradition 2017
Sublieme biologische topwijn met aroma's van exotisch fruit. Zeer bijzonder. Verena Wyss maakt verrassende biologische wijnen.
Over de schrijver
Cees Oxener is de eigenaar en wijninkoper van Vinox. Vanuit zijn jarenlange horeca-ervaring heeft hij een passie ontwikkeld voor Languedoc-wijnen. En sterke relaties opgebouwd met authentieke wijnboeren. Met Vinox wil hij jou op een laagdrempelige en toegankelijke manier laten genieten van de beste Languedoc wijnen. Blogs zijn voor Cees een manier om zijn passie en kennis over te dragen.