Calmel&Joseph Les Crus L'Art du Vers Terrasses du Larzac 2021
Schitterende elegante en geconcentreerde dieprode wijn. De smaak is vol met aroma’s van donkerrood fruit. Door de houtopvoeding van 16 maanden in eikenhouten vaten en zijn zachte tannines zorgt deze complexe wijn voor een geweldige lange afdronk.
Perfecte begeleider van wild, maar zeker ook heerlijk bij ander vlees of gerechten uit de Mediterrane keuken.
Onderscheidingen
The Wine Advocate: 87/100
Médaille d'Argent: International Wine Challenge
Jancis Robinson 2016: 17.5/20 Glossy intensity spreads across the palate
Productinformatie
Producent: Calmel & Joseph
Wijnmaker: Laurent Calmel
Inhoud: 75 cl
Druivensoorten: Mourvèdre 50% | Syrah 25% | Grenache 25%
Serveertemperatuur: 15-17°
Drinken: Nu - 2029
Alcoholpercentage: 13,5%
Serveertip: Heerlijk bij fraai wild en vleesgerechten
Afsluiting: Natuurkurk
Over het domaine Calmel & Joseph
Het handelshuis oftewel ‘Maison de Négoce’ Calmel & Joseph is opgericht in 1995. Dit vanuit de gezamelijke passie voor Languedoc wijnen van Laurent Calmel en Jérôme Joseph. Laurent is de oenoloog, Jérôme ontfermt zich over de marketing. Door langdurige contacten met telers in alle verschillende appellations zijn zij verzekerd van de beste druiven. Overtuigd van het buitengewone potentieel van de Languedoc-Roussillon maken zij een grote waaier aan kwaliteitswijnen (rood, wit en rosé) die elk typisch zijn voor hun eigen appellation.
Over de druiven
Mourvèdre
De Mourvèdre druif is van oorsprong een Catalaanse druivensoort en is het meest bekend onder de naam Monastrell, het is een veeleisende druif die warme, beschutte plekken nodig heeft. Het is ook een druif met een dikke schil die goed gebruikt kan worden voor de productie van rode wijnen. Er worden rijke wijnen met veel alcohol, voldoende zuren en tannine van gemaakt.
De druivensoort staat veel aangeplant in Spanje en Zuid-Frankrijk. In Zuid-Frankrijk wordt de soort veel gebruikt voor assemblages met Grenache en Syrah. Buiten Europa is de druivensoort te vinden in Australië en Californië, waar hij meestal Mataro wordt genoemd. Een van de bekendste wijnen die van de Mourvèdre wordt gemaakt is de rode Bandol wijn uit het zuiden van Frankrijk.
De druif gedijt goed op plekken waar extreme klimaten heersen, dat wil zeggen hete zomers en koude winters. Mourvèdre rijpt vrij laat en is daarom geschikt voor zuidelijke gebieden. In de smaak en geur van de wijnen komen bramen, specerijen, peper en soms ook leer en aardse tonen naar voren.
Syrah
Het voornaamste herkomstgebied van de Syrah druif is de noordelijke Rhône vallei. De druif is over de hele wereld succesvol. Syrah kent een complex aroma van rode en zwarte bessen, wilde kruiden, drop, viooltjes, zwarte kersen, chocolade, koffie, humus en verschillende specerijen. De combinatie met zijn volheid, kracht en fijne tannine maakt deze druif steeds populairder bij wijndrinkers en wijnbouwers. De Syrah is een vroegrijpe druif en bevat veel tannine. De Syrah komt zowel voor in mono cépage wijnen als assemblage druif.
Grenache
Van origine is de Grenache druif een Spaanse druivensoort. De druif wordt, vanwege de dunne schil met weinig pigment, veel gebruikt voor de productie van rosé en blendwijnen. Het is naar schatting de meest aangeplante blauwe druivensoort ter wereld. De Grenache druif rijpt laat en heeft hete, droge omstandigheden nodig. Grenache zorgt voor rondheid en fruit in de wijn. De rode wijnen van dit ras kunnen door het weinig pigment in de schil een hele lichte kleur hebben. Bramen en peper komen in de smaak van Grenache wijnen naar boven.
De kleur varieert van licht groengeel tot goudgeel. De smaak is soepel, niet hoog in de zuren, rond en vol. De Grenache druif presteert goed in zowel koelere als warmere klimaten.